Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protikuřácký zákon, aneb co jsme my pro stát a co je stát pro nás?

Když vyšel protikuřácký zákon, všichni lamentovali nad tím zda se hospody vyprázdní nebo ne. Mě ale zaujala jiná otázka. Co jsme pro stát, který svým občanům vydává takové zákony?
Česko se přidalo ke státům, kde kouření cigaret v hospodách a jiných podnicích je zakázané. Bylo to ale správné rozhodnutí?

Je tomu již řada let, co jsem se na jedné přednášce dozvěděl, že člověk je v podstatě pro stát objekt, který má povinnost starat se o své zdraví, aby byl produktivní pro svou zem. A stát jako takový má mít kontrolní orgány, které mohou zasáhnout v případě, kdy se jedinec nestará o své zdraví, nebo svým konáním způsobuje, že je jemu nebo jiným ubližováno.

Co je na tomto pojetí zvláštní? Že bere člověka jako stroj. Věc, která dokud funguje, pracuje, vynáší státu zisky, a proto je důležité, aby byl provozuschopný. To nás dostává do počátku 20. století.

Zakladatel Behaviorismu John Broadus Watson (9. ledna 1878 — 25. srpna 1958)

Tehdy se objevil psycholog Watson kritizující pojetí tehdejší psychologie "duše" jako neobjektivní a tedy vědecky nežádoucí. Spustil období psychologie bez duše zvané jako behaviorismus. Toto období bylo velice efektivní na edukativní metody práce s člověkem. Ovšem zpátečnický k přístupu ke člověku. Ten byl v této verzi redukován jen jako věc, která reaguje stahy svalů, sekrecí žláz a dalšími chemickými procesy, které dávají do celku jeho výsledný obrázek. Toto pojetí člověka se stalo v průběhu času neudržitelné a člověka jako subjekt (tedy pojem duše) se vrátil zpět do osnov.

Proč o tom píši? Inu je otázkou, která se neustále v historii opakuje a odpovědi různě vyvíjí. Co jsme my pro stát a co stát je pro nás? Otázka mnohem širší, než je vymezení tohoto článku. Proto zůstaneme v kontextech protikuřáckého zákona.

Předně si dovolím zmínit, že jsem celoživotní nekuřák. Cigaretám neholduji a nerad jsem v zakouřených prostorech.

Státu jde o naše zdraví a peníze. Nebo i o něco jiného?

Mě ovšem v tomto příspěvku nejde o to psát o vůni oblečení po návštěvě ne/kuřáckého podniku. Jde mi o tu informaci v pozadí. Když bylo kouření zakázáno, byla odebrána podnikatelům svoboda volby. Možnost sami si určit pro koho budou jejich podniky určeny. Tuto volbu provedl stát s tím, že podniky  budou nyní interiérově jen nekuřácké. Proč? Mimo řečené oficiální důvody můžeme jen spekulovat. Třeba kvůli snížení nákladů na léčbu rakoviny, astmatu a dalším problémům, které se násobí v místnostech, kde dým z cigaret se kumuluje, ale nevětrá. Nebo kvůli lepším pracovním podmínkám pracovníků v pohostinství. Či omezení nějaké tabákové lobby (která ale do státní kasy přispívá nemalé prostředky).

Nejde o černobílé rozhodnutí. I toto má zde svá negativa a pozitiva. Nicméně jak stát tedy bere nás, běžné občany? Snaží se nás chránit před námi samými? Nebo jen udává ideální směr, kterým bychom dále měli jít?

Cigareta a pivo v interiéru hospody se roku 2017 stalo minulostí. Na jak dlouho?

Když v minulosti začalo skokové zdražování cigaret, ministerstvo zdravotnictví tento krok zdůvodňovalo jako snahu o snížení počtu kuřáků. A pokud se nebude snižovat počet kuřáků, tak alespoň počet vykouřených cigaret. Toto tedy můžeme chápat jako pokračování této politiky. Když nebudou kuřáci smět kouřit v místnosti, budou třeba kouřit o něco méně cigaret na den.

Ale opět, z tohoto rozhodnutí jde cítit i jakási pachuť, že pro ty nahoře jsme jen matematickým číslem. Že když zvýšíme ceny, klesne poptávka, protože to matematicky tak vychází. Nebere se v potaz, že kuřáci budou kouřit dále, protože cítí potřebu si tu cigaretu zapálit. Že mají vnitřní pohnutky ty cigarety kouřit a raději si sáhnou do úspor jinde, než aby si ty cigarety nekoupili či méně kouřili. Samozřejmě, efekt to mít bude. Otázka je nakolik pozitivní dle původních plánů. Hospody sice budou nekuřácké, což je pro nekuřáky a personál dobře. Otázkou je, zda sama společnost se v otázce kuřáckých a nekuřáckých prostor sama přirozeně nerozdělila. Protože já jako nekuřák jsem měl vytipované nekuřácké lokality, stejně jako kuřák ty své kuřácké. A bylo to tak přirozené. Politici ale rozhodli, že i přesto je kouření v prostorách špatné a tedy my, běžný občané proto nyní nesmíme kouřit nikde tam, kde nehledíme na volné nebe. Protože... peníze? Zdraví? Člověk? Další důvody klidně dejte vědět v diskuzích. 

Autor: Ondřej Bezouška | pondělí 12.6.2017 14:14 | karma článku: 31,87 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Ondřej Bezouška

Bílá smrt: krátkometrážní film ze světa Čapkovy Bílé nemoci

Jak vypadá svět Bílé nemoci desítky let po Galénově smrti? I sešli se filmoví tvůrci a začali realizovat svou vizi světa. A vy nyní můžete nakouknout do jejich práce.

19.2.2020 v 15:15 | Karma: 4,92 | Přečteno: 176x | Diskuse| Kultura

Ondřej Bezouška

Deset let poté, co se v Budějovicích lidé málem ušlapali

Očité svědectví účastníka, který tam tehdy byl a vše zažil na vlastní kůži. V to dubnové odpoledne roku 2009, kdy rádio KISS Jižní Čechy házelo z plošiny padesátikorunové poukazy do davu, který se skoro ušlapal.

8.1.2020 v 17:17 | Karma: 23,13 | Přečteno: 649x | Diskuse| Společnost

Ondřej Bezouška

Evropa včera, dnes a zítra: Aneb co náš kontinent zřejmě potká

Evropa vždy byla jako sud střelného prachu. Asi to ani nevnímáme, ale jako Evropané žijeme v naprosto úžasné a málokdy v minulosti prožívané době.

3.1.2020 v 15:15 | Karma: 23,07 | Přečteno: 709x | Diskuse| Politika

Ondřej Bezouška

Genderová vyváženost, aneb cenzura ve jménu rovnoprávnosti

Je tomu nějaká chvíle, co jsem si přečetl na idnesu článek s názvem: "V Barceloně si už děti nepřečtou Karkulku ani Růženku. Jsou moc sexistické", který je doufám jedna velká kachna. Protože pokud ne, tak čtěte dál...

12.4.2019 v 13:13 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Politika

Ondřej Bezouška

Brexit: celoevropská krize

Proč je reálnější tvrdý Brexit, nebo jeho odklad, než měkký Brexit? A proč je pro EU lepší, aby Britové trpěli? O tom a více se dočtete zde...

9.2.2019 v 13:13 | Karma: 15,86 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2059x
Dokumentarista, aktivně činný v kultuře se zájmy o historii, film a tajemno. 

Zakladatel dokumentárního spolku Paranormal tým z.s., který najdete na www.paranormaltym.cz a orientuje se na tvorbu dokumentů záhadologického a historického charakteru. Veškerá tyto videa můžete vidět i na youtube kanálu tohoto spolku.

Na blog.idnes.cz je aktivní od května 2017, kam přispívá svými názory, ovlivněnými studiem zmíněné historie a zkušenostmi. Dočíst se tak můžete, jak témata politická, tak i záhadologická z aktivní činnosti spolku Paranormal tým z.s.

Dále Ondřeje Bezoušku naleznete:
- facebooková stránka Paranormal týmu
- youtube kanál Paranormal týmu
- web Paranormal týmu
- instagram Paranormal týmu
- Google+ Paranormal týmu
 

Seznam rubrik